23948sdkhjf

Forbrugertilliden ligger stabilt i den positive ende

Cheføkonom vurderer, at den høje forbrugertillid vil føre til en vækst i forbruget i fjerde kvartal.
Privatforbruget herhjemme har stået lidt i stampe hen over sommeren og efteråret, men det skyldes tilsyneladende ikke økonomiske bekymringer.

I hvert fald har Danmarks Statistik opgjort forbrugertillidsindikatoren for oktober til 7,1, hvilket er stort set uændret i forhold til september.

Det er samtidig på niveau med gennemsnittet for de seneste seks måneder, som er 7,6.

Og eftersom en positiv forbrugertillidsindikator er et udtryk for en forventning om endnu bedre tider, er der ikke umiddelbart udsigt til, at danskerne vil skrue ned for forbruget her og nu.

Det mener Steen Bocian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

- Med udgangspunkt i det høje niveau for forbrugertilliden er det vores vurdering, at forbrugsvæksten vender tilbage til dansk økonomi i fjerde kvartal.

- Den vurdering understøttes også af den underliggende udvikling i detailsalget, som steg ganske pænt i slutningen af tredje kvartal, skriver han i en kommentar.

Samme konklusion når Louise Aggerstrøm Hansen frem til. Hun er privatøkonom i Danske Bank og har også undret sig over, at forbruget ikke har ligget højere de seneste måneder.

Specielt med tanke på den stigende beskæftigelse og reallønsvæksten.

- Det skal selvfølgelig ses i sammenhæng med den voldsomme krise, vi lige har været igennem, men det giver grund til at tro, at der er mere opsving i forbruget forude, og dermed også i økonomien som helhed, skriver hun i en kommentar.

De underliggende tal i indekset viser, at vurderingen af familiernes økonomiske situation i dag vurderes en del højere, mens forventningen det kommende år til gengæld er faldende.

Forbrugertillidsindekset udarbejdes på baggrund af et spørgeskema, hvor tilfældigt udvalgte danskere skal forholde sig til deres økonomiske situation og forventningerne til fremtiden.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078